Atriyal fibrilasyon, hızlı ve düzensiz kalp ritimlerinin sürekli hale gelmesi sonucu oluşan bir kalp rahatsızlığıdır. Ritim bozukluğu da denilir. Bu bozukluk kalp içerisinde pıhtıya sebep olabilir. Pıhtı, pek çok hastalığa ve hasara yol açabilecek bir oluşumdur ve dikkat edilmelidir.
Düzensiz ve hızlı kalp atışının sebep olduğu atriyal fibrilasyonun nedenleri şu şekildedir:
Atriyal fibrilasyon, kişiden kişiye farklı belirtiler gösteren bir hastalıktır. Çarpıntı, bu hastalığın en öne çıkan belirtisidir. Diğer belirtiler şu şekildedir:
Çoğu hastada gizli bir şekilde varlığını gösteren ve hiçbir belirti göstermeyen atriyal fibrilasyon, rutin muayeneler sırasında steteskopla dinleme sırasında gözlemlenebilir. Şüphelenilen durumlarda ise doktor hastadan bazı tetkikler isteyecektir. Bunlar; EKG, çeşitli kan tetkikleri, 24 saatlik holter ile kalp gözlemi, ekokardiyografi sayesinde ses dalgaları ile kalbin yapısı, hareketi ve büyüklüğü incelenebilir. Bu tetkikler sonucunda doktor uygun bir tedavi ve ilaç yardımıyla hastayı gözetim altına almaktadır.
Bu tedavide önemli olan, hastanın şikayetlerinin kontrol altına alınması ve risk durumunu ortadan kaldırmayı amaçlamaktadır. Doktorun tedavi için reçetelediği ilaçlar, çoğu hasta için yeterli seviyededir. ilaç tedavisinin yetmediği durumlarda; kalp pili yerleştirilmesi, elektriksel kardiyoversiyon, kateter ablasyon, cerrahi ablasyon gibi tedaviler, başvurulan yöntemlerdendir. Tek başına ölümcül olmayan atriyal fibrilasyon, beraberinde getirdiği olumsuz durumlar nedeniyle dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır.