Astım, solunum yollarının daralması ve tıkanması sebebiyle nefes alışverişi zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astım, solunum yollarını tıkayan kötü etmenler sonucu mukusun fazla salgılanmasıyla oluşur. Astım hastaları sürekli ataklar geçirirler fakat ataklar dışında normal yaşantılarına devam ederler.
Astım her yaştan bireyde görülebilir. Astımın nedenleri ise şöyle sıralanabilir:
Astımın sıkça görülen belirtileri şu şekildedir:
Belirtiler genellikle gece ortaya çıkar ve hastayı uykusundan uyandırabilir.
Astım teşhisi göğüs hastalıkları uzmanı bir doktor gözetiminde yapılan solunum testleriyle belirlenir. Doktor bu süreçte hasta ile tıbbi öyküsünü oluşturur ve ona göre yol izler. Bu öyküde öksürük krizlerinin sıklığı, krizlerin yaşandığı zaman ve ailede astım geçmişi sorgulanır. Yapılan bazı testler şunlardır:
Bu testlerden sonra hastaya tanı konur ve tedaviye başlanır.
Astım hastalığının tedavisi kesin bir şekilde olmamakla birlikte düzenli kullanılan ilaçlarla astım hastalığı kontrol altına alınabilir. Düzenli kontroller bu hastalık için önemli yer tutmaktadır. Yapılan testler ve astım hastalığının derecesi ilaçların kullanımında da farklılık gösterir. Bunlardan başka; sigaradan uzak durmak, kimyasal maddelere karşı koruyucu kıyafetler giymek, üşütmemeye dikkat etmek önemlidir. Bu süreçte astımı tetiklemeyecek fakat solunum yollarına iyi gelecek egzersizler yapmak uygundur. Hastaya krizler anında solunum yoluyla kullanılan spreyler verilir. Bu ilaçların başında inhaler gelmektedir. İnhaler, kriz anında hastayı rahatlatmak ve nefes alışını düzene daha çabuk sokmasını sağlamak amacıyla sürekli yanında taşınmalıdır.