Uyku apnesi nedir? Peki, bebeklerde uyku apnesi olur mu? Bebeklerde uyku apnesi neden görülür? Bebekler uyurken neden horlar veya bebeğin uyurken hırıltılı bir şekilde nefes alması normal mi? Bugün konumuz, bebeklerde ve çocuklarda uyku apnesi…
Bebeklerde uyku apnesi sıklıkla görülmesine rağmen birçok anne-baba, bu durumu fark etmemektedir veya önemsememektedir. Ancak gereken tedavi uygulanmadığında uyku kalitesinin bozulması, bebeğin gelişimine olumsuz bir şekilde etki edebilmektedir. Bebeklerdeki uyku apnesini birlikte tanıyalım…
Uyku apnesi; uyku kalitesini bozan ve uykuda dinlenmeyi engelleyen bir durumdur. Çünkü apne hali uyku esnasında solunumun 10-15 saniye boyunca normal değerinin altına düşerek durması ya da yüzeysel hale gelmesi demektir. Solunum ihtiyacının durması sonucu uykudan uyanırız ve bu durum kaliteli bir uyku deneyimi için büyük bir engeldir. Fakat uyku apnesinin birden fazla türü bulunmaktadır. Peki uyku apnesi çeşitleri neler?
İnsan sağlığını etkileyen ve uyku kalitesini düşüren uyku apnesini üç farklı başlıkla inceleyebiliriz.
Merkezi Uyku Apnesi
Beynin uyku esnasında kaslara nefes alma komutunu iletemediği için solunum merkezlerinin bozulmasından kaynaklanır.
Tıkayıcı Uyku Apnesi
Uyku sırasında üst solunum yolunun tıkanmasından kaynaklanır.
Bileşik Uyku Apnesi
Merkezi ve tıkayıcı uyku apnesinin karışımından kaynaklı bir durumdur.
Maalesef evet, çocuklarda, bebeklerde hatta yenidoğan bebeklerde uyku apnesi görülmektedir. Apne sırasında bebeklerin uykuda nefes alamadığı durumlar da olmaktadır. Bu tarz bir durum ile karşılaşıldığında en kısa sürede bir sağlık merkezine gidilmesi gerekir. Bebeklerde görülen uyku apnesi türü genelde merkezi uyku apnesidir ve zamanla geçtiği gözlemlenmiştir. Bir yaşından büyük çocuklarda ise tıkayıcı uyku apnesi daha fazla görülmektedir.
Bu durumun birden fazla nedeni olabilir. Bunlardan bazılarını şu şekilde inceleyebiliriz:
Merkezi Sinir Sisteminin Gelişmemiş Olması
Yeni doğan bebeklerden bazılarının merkezi sinir sistemi tam gelişmemiş olabilir. Böyle bir durumda uyku esnasında nefes almayı unutabilirler.
Geniz Eti – Bademcik
Bebeklerde uyku apnesine neden olan en yaygın sebepler arasında geniz eti ve bademcik büyümesidir diyebiliriz. Çocuklarda KBB uzmanı eşliğiyle operasyon gerçekleştirilebilir ve bu konuya çözüm olabilir fakat bebeklerde genellikle operasyon tercih edilmemektedir.
Anatomik Bozukluklar
Ağız, burun veya çenesinde anatomik bir bozukluk olan bebeklerde uyku apnesi oluşabilir. Bu tarz doğumdan kaynaklı sebepler nefes almayı (özellikle uykuda) güçleştirebilir.
Prematüre Uyku Apnesi
Erken doğan bebeklerde uyku apnesi sıklıkla görülmektedir. Merkezi sinir sistemi tam gelişmediği için erken doğan bebekler uykusunda nefes almayı unutabilir.
Alerji
Erken çocukluk döneminde alerji nedeniyle nefes alma problemi görülebilir. Alerjinin sebebi öğrenildikten sonra uygulanan tedavi sonrası uyku kalitesi artırılabilir.
Down Sendromu
Down Sendromlu bebeklerin üst solunum yollarının yapısı sebebiyle uyku apnesi görülme ihtimali oldukça yüksektir. Araştırmalar sonucu Down Sendromlu bebeklerin büyük bir kısmında tıkayıcı uyku apnesi olduğu sonucuna varılmıştır.
Aşağıda yer alan belirtiler uyku esnasında solunum bozukluğu problemine işaret eder.
Bebeklerde ve çocuklarda horlama durumu dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bebeğinizde horlama varsa bu durumu izleyin ve çocuk doktorunuza gittiğinizde bu durumu mutlaka belirtin. Uyku esnasında video da çekebilirsiniz. Bebeğin horlamasını yorulması ile bağdaştırmayın. Çocuk doktorunuz gerekli gördüğü takdirde sizi bir KBB uzmanına yönlendirecektir.
Bebeğin uyku sırasında nefesi duruyor ise kandaki oksijen seviyesinin azalma durumu meydana gelebilir. Bu durum uyku esnasında salınan büyüme hormonunun düzgün işlemesine engel olabilir. Dolayısıyla gelişim problemleri ortaya çıkabilir. Bu durum çocuğun sağlıklı gelişimini etkileyebilir.
Apnenin nedeni saptandıktan sonra tedavi yöntemi belirlenmelidir.
Boğaz, burun, genizdeki enfeksiyon veya alerjik durumlarda ilk olarak ilaç tedavisi uygulanır.
Şişman çocuklarda ise kilo sorununu çözmeye yönelik tedaviler uygulanır.
Fakat ileri derecede geniz eti büyümesi, bademciklerin büyüklüğü gibi durumlarda operasyon en kısa ve etkili tedavi yöntemidir. Bademciğin iltihaplı olmadığı durumlarda bademciğin tamamen alınması yerine lazer ile küçültülmesi yoluna gidilebilir. Bu tür operasyonlar çocukların korku duymaması ve hissetmemesi için genel anestezi altında yapılır.