CPAP ve BİPAP cihazlarındaki fark temel olarak şu şekilde açıklanabilir; CPAP cihazları sabit bir basınca ayarlanabilirken BPAP cihazları ise nefes alırken ve nefes verirken farklı basınçta ayarlanabilir. BPAP cihazlarındaki bu iki farklı ayar sayesinde hastanın solunum sistemine daha fazla hava girmesi sağlanır. Bunların dışında bir de APAP cihazı bulunmaktadır. APAP ise otomatik cpap cihazı olarak bilinmektedir. Otomatik cpap cihazı belirli bir değerde sabit kalmayıp, ihtiyacınızı sensörler yoluyla algılar ve yazılımıyla çözümleyerek en doğru basıncı verir.
CPAP ünitesi, uyku apnesi tedavisi için en çok reçete edilen cihazlar arasındadır. Uyku sırasında solunum sorunu olan kişiler için geliştirilen cihaz, uyku sırasında üst solunum yollarının açık kalmasını sağlayarak solunum ve uyku konforunu artırır. Kelime anlamıyla CPAP sürekli pozitif hava yolu basıncı terapisidir.
BPAP kelime anlamıyla iki kademeli sürekli pozitif solunum yolu basıncı demektir. BİPAP cihazları uyku esnasında kişi nefes alıp verirken farklı basınçlar uygular. Burada IPAP ve EPAP şeklinde iki kavram mevcuttur. IPAP kavramı kullanıcı nefes alırken, EPAP ise nefes verirken cihazın uyguladığı basınç değerini ifade etmektedir. Bu iki değer sayesinde solunum yolunda basınç farkı oluşur ve tedavide bu basınç farkından faydalanılır.
Otomatik CPAP cihazı uyku sırasında basınç ihtiyacınızı sensörler yoluyla analiz ederek en doğru basıncı vermeye çalışır. CPAP cihazları tedavi basıncınız 10 cmH2O ise gece boyunca hangi pozisyonda olduğunuz fark etmeksizin ne kadar basınca ihtiyacınız olursa olsun 10 cmH2O basınçta çalışmaya devam edecektir. Otomatik CPAP (APAP) cihazı ise ihtiyacınız 5 ise 5, 7 ise 7 veya 10 ise 10 basınç verecektir. Soluk yolunuzu açık tutmayı sağlayacak minimum basıncı verir.
Burada CPAP genellikle ilk tercih edilen cihazdır.
Fakat, uykunuzda nefes almanıza yardımcı olması adına daha yüksek basınç aralıklarına ihtiyaç duyan sağlık koşullarınız mevcutsa BPAP ya da APAP tercih edebilirsiniz.
Sigorta kapsamınız değişkenlik gösterebilir. Birçok sigorta ilk olarak CPAP cihazlarını kapsamaktadır. Çünkü CPAP cihazlarının maliyeti daha uygundur ve birçok insan için etkili sonuç vermektedir.
CPAP ve BPAP çeşitleri hastaların yüzüne bağlanan maskeler ile kullanılır. Cihazların tedavi için uyguladığı basınçlı hava bir solunum hortumu yoluyla maskeye kadar iletilir. Hastanın yüzüne bağlanan maske ile sadece ağız ya da burundan solunum tedavisi uygulanabildiği gibi hem ağız hem burundan aynı anda olacak şekilde solunum tedavisi de uygulanabilir. Bu durumda cihaz seçiminde olduğu gibi maske seçimine de hekimler karar verir.
Solunum hastalıkları tedavisi için kullanılan maskelerin en temel görevi kullanıcıya konfor sağlamaktır. Burada konfor, tedavinin sürekliliği açısından büyük önem arz etmektedir. En az cihazın kalitesi kadar kullanılan maskenin kalitesi ve kullanıcıya uyumu da çok önemlidir.
Web sitemiz üzerinden uyku apnesi grubu ürünlerini ve maske çeşitlerini inceleyebilirsiniz. Detaylı bilgi almak için bizimle WhatsApp ya da aşağıdaki formu doldurarak iletişime geçebilirsiniz.