Ev tipi oksijen makinesi, çoğunlukla yoğun bakım tedavisi gören hastalara ya da göğüs ve solunum yolları hastalıklarıyla ilgili problem yaşayan hastaların, evde hastane bakımına yakın bir bakım alması için kullanılan bir medikal cihazdır.
Ortamda bulunan havayı ayrıştırarak kullanan hastaya saf oksijen verilmesini sağlayan ev tipi oksijen makinesine oksijen konsantratörü de denilmektedir. Genellikle KOAH hastalarında oksijen yetersizliği; böbrek ve kalp organlarında hasar bırakmaktadır. Ev tipi oksijen makinesi sayesinde vücuda lazım olan oksijen verilir ve organların zarar görmesi engellenmeye çalışılır. Elektrikli bir cihaz olmasının yanında bataryalı olanları da bulunmaktadır. Ev tipi oksijen makinesi, doktor gözetiminde reçete edilerek kullanılır.
Ev tipi oksijen makinesi, öncelikle ortamda bulunan havayı bir filtreden geçirerek saflaştırır. Kolon takımı adlı özel bir üniteden geçerek hava içindeki oksijen ayrıştırılır. Bu işlem sonunda saf oksijen elde edilir. Bu sayede hasta daha yoğun bir oksijen alımı gerçekleştirir.
Cihazın içerisinde nemlendirici üniteler bulunur ve bu üniteler su yardımıyla çalışır. Minimum çizelgesine gelmeden önce su yenilenmesi yapılmalıdır. Burada kullanılan suyun saflaştırılmış olması önemlidir. Nazal kanüller, hastanın saflaştırılmış ve nemlendirilmiş oksijeni solumasını sağlar. Sıkma aparatı, hastaya göre ayarlanmalıdır. Nazal kanül takıldıktan sonra çalıştırılan cihaz, uygun oksijen miktarı da ayarlandıktan sonra soluma işlemi için hazır hale gelir. Oksijen makinesi kullanım süresi doktor tarafından belirlenir ve dikkat edilmesi gereken bir süreçtir.