Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), basınç odasında hastaya yüksek basınç altında aralıklarla saf oksijen verilerek yapılan bir tedavi yöntemidir. Basınç odasına alınan hastaya deniz seviyesinden daha yüksek bir basınç (1ATA) verilerek %100 oksijen solutulma işlemidir.
Hiperbarik oksijen tedavisi;
Hiperbarik oksijen tedavisi yan etkileri yok denecek kadar azdır. Verilen basınçtan dolayı tedavi sonrası kulak ve sinüslerde ağrı oluşabilir. Ayrıca iyi yapılmamış diş dolgularında ve varsa çürükler üzerinde bu basıncın etkisi görülür ve ağrı meydana gelebilir. 3 ATA’dan daha yüksek verilen basınçlarda verilen saf oksijen, oksijen zehirlenmesine sebep olabilir. Bu durum çok nadir görülür. Bu yan etkileri ortadan kaldırmak için tedaviye başlanmadan önce hasta iyi incelenmeli, önemler alınmalı ve tedavi ona uygun yapılmalıdır. Seanstan önce duş alınması ve duş sonrası deodorant, parfüm ve saç spreyi gibi ürünlerin kullanılmaması önerilir. Bunların yanında basınç odası saf oksijenle dolu olduğu için hastanın yanıcı maddeler ve pil ile çalışan eşyalarla odaya girmemesi gerekmektedir.
Özel tasarlanan basınç odalarına alınan hastaya verilen saf oksijen solutularak yapılan bir işlemdir. Bu işlem tek kişilik odalarda veya birden fazla kişinin bulunabileceği odalarda yapılır. Oksijen soluma işlemi oturarak veya uzanarak yapılabilir. Bu kabinlere basınç verilir ve normal basınç seviyesinin yaklaşık 2-2,5 katına çıkar. Yükselen basınçtan sonra hastaya maske yardımıyla saf oksijen verilir ve belirli aralıklarla maske çıkartılır ve tekrar takılır. Hasta basınçtan dolayı öncelikle kulaklarında bir ağrı hissedebilir. Tedavinin seansı 120 dakikaya kadar uzayabilir. Seansların kaçar dakika olacağı ve kaç sefer olacağı doktorun yaptığı tetkik ve testlerden sonra belirlenir.
Hiperbarik oksijen tedavisinin yararları araştırmalarla kanıtlanmıştır. Bu tedavi sayesinde;