Horlama nedir? Kimlerde görülür? Peki, horlama sebepleri nelerdir? Horlama için cerrahi operasyon gerekli midir? Gelin, bütün bu soruları birlikte inceleyelim.
Horlamayı uyku sırasında kısa süreli nefes yolunun tıkanmasına veya daralmasına bağlı olarak nefes alıp verme işleminin yarattığı gürültü olarak tanımlayabiliriz. Horlama sanılanın aksine sadece kuru bir gürültü değil, sistemik bir hastalıktır. Kalp ve damar sistemi olmak üzere birçok organı etkiler. Horlamayı erişkinler ve çocuklar için ayrı olarak inceleyebiliriz.
Çocuklarda horlama (7 yaşına kadar) genellikle bademcik ve geniz eti hastalıkları gibi rahatsızlıklara bağlıdır. Çocuğunuz sürekli olarak horluyorsa yeteri kadar oksijen alamadığı anlamına gelebilir. Bu durum çocuğunuzun gelişimini etkiler. Horlamanın uyku kalitesini bozduğu ve uykuda dinlenmeyi engellediği bilinen bir gerçektir. Fakat horlamada gürültüden önemli olan unsur uyku esnasında nefes kesilmesi (apne)dir. Bu durumun takip edilmesi gereken bir durum olduğunu bilmeniz gerekir. Bebeklerde ve çocuklarda uyku apnesi konusunu incelediğimiz makalemizi okuyarak konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Erişkinlerde horlama ise; santral ve periferik horlama diye ikiye ayrılmaktadır. Alkol, antidepresan veya baş dönmesi ilaçlarını kullanmak gibi etkenler santral horlamalara yol açabilir. Periferik horlama ise vücudun yol açtığı horlamadır. Boyunuz, kilonuz, kas yapınız, yaşınız ve solunum yolunu tıkayan etkenler bu horlama çeşidinde önemlidir.
gibi belirtiler, horlamanın günlük hayatta karşılaşılan olumsuz etkileridir. Hastalığın dikkate alınmayıp tedavi edilmemesi hipertansiyon ve kalp hastalıklarına neden olabilmektedir. İleri seviyede uyku apnesi olan kişiler, hastalığı kontrol altına alınmadığı sürece kalp krizi veya felç geçirme riski altındadır.
Uyku apnesi ve horlama tedavileri genellikle KBB uzmanları tarafından uygulanan tedavilerdir. Horlama tedavisi için üç farklı tedavi yöntemi günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.
Uyku ilaçları, sakinleştiriciler veya alkol kullanılıyor ise bırakılması gerekir. Bu tür maddeler boğazdaki kasların gevşemesine yol açarak solunumu etkiler. Kişi fazla kiloluysa zayıflama yoluna gitmelidir. Kilo sorunu olan kişilerin zayıflaması apnenin gerilemesine yardımcı olur. Ayrıca sırtüstü yatmak dilin ve damağın geriye sarkmasına sebep olarak hava yolunu daraltacaktır. Bu durumun önüne yan ya da yüz üstü yatmak geçecektir. Horlamaya sebep olan uyku apnesi gibi bir durum genellikle kendiliğinden düzelmeyecektir. Tedavi için birçok yöntem kullanılır. Hava yolunu açmak ve uykuda solunumu sürekli hale getirmek için genellikle PAP cihazları kullanılır.
Uyku apnesi ve uyku apnesi tedavisinde yardımcı cihazlar hakkında detaylı bilgi almak için kapsamlı makalemizi inceleyebilirsiniz.