KOAH, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, solunum yollarında ve akciğerlerde bulunan hava keseciklerinde (bronşlar) zararlı gazlar ve partiküllerle tıkanması sonucu oluşan bir solunum yolu hastalığıdır. En belirgin özelliği nefes darlığı olan KOAH;
Dört evresi bulunan KOAH hastalığının ilk evresi hafif evredir; bu evrede hasta fiziksel aktivitelerde normalden fazla yorulur ve nefes darlığı yaşayabilir. İkinci evrede olan orta evrede; günlük yaşamda nefes darlığı yaşayabilir. Üçüncü evre olan ağır evrede; uykudan uyandıran bir nefes darlığı, nefes alıp verirken zorlanma kendini gösterebilir. Bu sebepten hasta günlük yaşantısında halsizlik yaşayabilir. Dördüncü evre olan çok ağır evrede; hasta nefes almakta çok güçlük çeker, günlük işlerini yaparken bile halsiz olabilir. Yeterli derecede oksijen alınmadığı için bazı organlar da bundan zarar görebilir. Bu evrede hasta oksijen takviyesi almadan yaşantısını devam ettirmekte sorun yaşayabilir.
KOAH hastaları öğünlerinde yüksek proteinli yiyecekler beslenmelidirler. Özellikle yağlı balıklar bu süreç için düzenli tüketilmesi gereken besinler arasında yer alır. Lif değeri yüksek bakliyatlardan olan yulaf, mercimek, arpa, kinoa gibi besinler öğünlerde yer almalıdır. Taze meyve ve sebze tüketimi, potasyum değeri yüksek yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi de faydalı olacaktır. Bunların yanında sıvı tüketimi de kandaki oksijen değerini etkilediği ve organların işleyişinde büyük öneme sahip olduğu için vücudun ihtiyacı olan su miktarı hesaplanarak düzenli su tüketimine önem verilmelidir. Gün içerisinde az ve sık öğünler tercih edilmelidir.
KOAH hastaları öğünlerinde asgari miktarda karbonhidrat tüketmelidir. Bunun yanında yağlı, acılı yiyeceklerden, paketlenmiş ve işlenmiş gıdalardan uzak durmalıdır. Hastanın alacağı tuz miktarı minimum seviyede olmalıdır. Gaz ve şişkinlik yapan meyvelerden, sebzelerden ve bakliyatlar tüketilmemeli onun yerine başka besinler tercih edilmelidir. Şekerli ve nişastalı gıdalardan uzak durulmalıdır. Bunun yanında sigara ve nargile gibi solunum yollarına zararlı ürünlerden uzak durulmalıdır. Kilo kontrolü yapılmalı, vücut yağ oranına dikkat edilmelidir. Akşam yemekleri çok geç saate bırakılmamalıdır.
KOAH hastalarının tedavisinde beslenme büyük önem taşımaktadır. Beslenme tedavisiyle desteklenen iyileşme süreci daha sağlıklı ve hızlı ilerlemektedir. KOAH hastalarının beslenme tedavisi yüksek proteinli besinleri, diyet destekli bir süreci beraberinde getirmektedir. Vücut ağırlığının düzenlenmesine, hastanın fiziksel yeterliliğine ve KOAH evrelerine bağlı olarak ara ve ana öğünlerden oluşan bir program hazırlanmasını içerir. Beslenme içeriği protein, kalsiyum, potasyum ve fosfor yönünden çeşitli olmalıdır.