Obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS), horlama, uykusuzluk, dikkat dağınıklığı gibi durumlar ile karakterize bir sendromdur. Üst solunum yollarının tıkanması sonucu hava akımının azılmasıyla ortaya çıkan bir hastalıktır. Tıkayıcı uyku apnesi olarak da bilinir. Uyku sırasında solunumun durması kişinin rahat ve düzenli bir uyku süreci yaşamasına engel olur. Uyku kalitesi düşen kişi gün boyu kendini yorgun hisseder ve sürekli uyumak ister. Bu durum kişinin günlük yaşamını etkileyerek, dikkat dağınıklığı nedeniyle iş hayatında başarısızlıktan trafik kazasına kadar birçok probleme neden olabilir.
Bu gibi problemlerin yanında uyku esnasında solunum durması kandaki oksijen yoğunluğunu azaltarak kalp ve damar hastalıkları gibi birçok hastalığa davetiye çıkarmaktadır. Uyku esnasında horlama, obstrüktif uyku apnesinin ilk ve en fazla görülen belirtisidir.
Obstrüktif uyku apnesi tedavisi için ilk olarak doğru tanıya ihtiyaç duyulmaktadır. Uzman muayenesi sonrası doktor gerek duyduğu takdirde uyku testi için uyku laboratuvarına yönlendirebilir. Uyku testi sonrası rahatsızlığın şiddeti ve hastanın günlük yaşamı gibi detaylara bakılarak bir tedavi yöntemi belirlenir. Sıklıkla kullanılan obstrüktif uyku apnesi tedavileri arasında; ağız içi araçlar, cerrahi operasyonlar ve CPAP tedavisi bulunur.
Orta yaşlı ve aşırı kiloya sahip kişilerde OSAS daha sık görülür. Obezite hastalığına sahip kişilerde ise zayıf kişilere göre 3 kat daha fazla görülmektedir. Kadınlarda menapoz sonrası OSAS görülme oranı daha yüksektir. Yapısal özelliklere dikkat ettiğimizde; kalın ve kısa boyunlu ya da alt çenesi geride olan kişilerde uyku apnesinin olma ihtimali daha yüksektir. Çoçuklarda geniz eti ve bademcik OSAS’ın en bilinen nedenleridir.
Yapısal özellikler dışında alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları bulunan kişilerde OSAS görülme ihtimali artmaktadır. Bu gibi alışkanlıkların obstrüktif uyku apnesi hastalarının rahatsızlıklarını daha fazla artırdığı gözlemlenmiştir.