Puls oksimetre cihazı nedir sorusuna yanıt arıyorsanız bu makalemiz tam size göre olacaktır. Pulse oksimetreler, dakikadaki kalp atış hızınızı ve kandaki oksijen seviyenizi hızlı ve kolay şekilde ölçebilen ve kayıt altına alabilen cihazlardır. İlk olarak hastanelerde kullanılmaya başlanmıştır. Yoğun bakım ve anestezi ünitelerinde en çok ihtiyaç duyulan tıbbi cihazlar arasındadır. Direkt olarak parmaktan ölçüm yapan ve alından ya da kulaktan ölçüm yapabilen pulseoksimetre cihazları bulunmaktadır. Dokudan geçen ışıktan faydalanarak kandaki oksijeni ölçmektedir. Bu özelliği ile hastadan kan alınmadan tespit yapılmasını daha hızlı ve kolay hale getirir. Cebe sığacak kadar küçük boyutlarda üretilen modelleri mevcuttur. Sadece ölçüm yapabilen cihazların yanı sıra ölçüm verilerini kayıt altına alabilen cihazlar da mevcuttur. Bu kayıtlar cihazdan cihaza değişiklik göstermekle birlikte kendi ekranından ya da bir bilgisayara aktarılarak haricen incelenebilir. İnternete bağlanabilen pulse oksimetreler ise verileri direkt olarak sunucuya gönderir ve bulut tabanlı inceleme imkanı sağlar. Bulut tabanlı verileri her yerden inceleme imkanı olduğu gibi verilerin silinmesi ya da kaybolması da daha zordur. Hastalar için evde bakım sürecinde en gerekli cihazlar arasındadır. Oksimetre ne işe yarar? Sorusunu kısa bir şekilde inceledikten sonra çeşitleri hakkında da sizleri bilgilendirelim.
Oksimetre, kandaki oksijen miktarını hızlı bir şekilde ölçmenizi sağlar. Aynı zamanda nabzınızı da hızlı bir şekilde ölçebilmektedir.
Pulse oksimetre cihazları, alyuvarlar içinde var olan hemoglobinin oksijen tutup tutmamasına göre renk analizi yaparak ölçümü gerçekleştirir. Sensörleri sayesinde oksijen oranını tespit edebilmek için kanın rengini kullanmaktadır. Alyuvarların oksijen taşıma seviyesine göre kanın renk tonu değişmektedir. Cihaz üst tarafında bulunan sensör ile kızılötesi ışık gönderirken diğer tarafta bulunan algılayıcı yoluyla ölçümü tamamlar. Oksijen miktarı yüksek olan kan parlak kırmızı renktedir ve kızılötesi ışığın büyük çoğunluğunu absorbe eder. Algılayıcı sensöre ulaşan ışık miktarının ölçümü sonrasında da kandaki oksijen satürasyonu tespit edilir.
Oksimetre kullanılarak kandaki oksijen miktarı ile birlikte kalp atış hızı da ölçülebilmektedir. Cihazdaki sensörler atardamarların dakikadaki atış sayısını ölçümler. Bu sayede hastanın nabzı da cihaz sayesinde görüntülenebilir. Pulse oksimetre cihazlarındaki sensör kalitesi arttıkça ölçümlerin doğruluğu da artacaktır. Çocuk hastalarda daha kaliteli cihazlar ile ölçüm yapılması tavsiye edilmektedir. Sensör kalitesi düşük cihazlar ile ölçüm yapıldığında hatalı sonuçlar ile karşılaşılabilir.
Birçok cihaz gibi pulse oksimetreler de ihtiyaca göre şekillenmiştir. Batarya ya da pil ile tanışabilir olarak kullanılabilen modelleri mevcuttur. Pulse oksimetreler kullanım şekline göre 4’e ayrılmaktadır;
Pulse oksimetrelerin ölçüm prensipleri aynıdır. Cihazlardaki farkı oluşturan etkenler alarm, batarya ve sensör kalitesidir. Cihazları ihtiyacınıza göre belirlemeniz gerekmektedir. Ölçümlerin yanlış olmaması için kaliteli pulse oksimetreler tercih edilmelidir. Yanlış ölçümler hastaya gereksiz müdahale ya da riskli bir durumu fark edememenize sebep olabilir. Bu tarz durumlarda hastanın yaşamı tehlikeye girebilir.