Uykusuzluk, insomnia veya uyuyamama, uykuya dalmayı veya uyku halinde kalmayı zorlaştıran bir hastalıktır. Uykusuzluk aynı zamanda çok erken uyanmaya, sürekli uykunun bölünmesi ve de yeniden uykuya dalmayı zorlaştıran veya bunu imkânsız hale getirerek uyku kalitesini düşüren bir durumdur. Bu kişiler, günlük hayatlarında yorgun ve dalgındır. Bu yönüyle yaşam kalitesini de olumsuz etkileyen bir hastalık olan uykusuzluk, acil tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.
Uykusuzluğun pek çok semptomu vardır. Bunlar:
Bunların dışında kişi olduğundan daha hiperaktif, daha sakar ve sık duygu değişikliği yaşayabilir.
Çoğu hastalığın en büyük etkeni olan stres uykusuzlukta da ilk etkenlerden biridir. Kullanılan ilaçlar, kronik ağrılar, uyku apnesi, sıklıkla kafein, alkol ve nikotin kullanımı, kötü beslenme, seyahat hali, uyku düzensizliği gibi pek çok etken uykusuzluğa neden olabilir. Bunların dışında 65 yaş üstü kişilerde, hamilelerde, adet döngüsü ve menopoz sebebiyle oluşan hormonsal değişimlerde bu hastalık görülebilmektedir.
Bu hastalığın giderilmesi öncelikle hayatın ve uykunun düzene sokulmasıyla giderilebilir. Bunun yanında:
Uykusuzluk hastalığının teşhisinde önemli olan kişinin kendini gözlemesidir. Eğer uykuya dalmada zorluk çekiyorsanız, uykularınız bölünüyor ve erken uyanıyorsanız bir doktor yardımı alınmalıdır. Uykusuzluğa neden olan sebepler belirlendikten sonra ona uygun tedavi uygulanır. Bu süreçte doktor, uykusuzluk çeken hastaya bir veya iki haftalık uyku çizelgesi vererek gözlem yapar veya bir uyku kliniğinde gözlem altında tutabilir. Uykusuzluk tanısı iki ayrılır; kısa süreli ve uzun süreli şeklindedir. Bunun belirlenmesi de tedavi için önem arz eder.
Uykusuzluk tedavisi, uykusuzluğu giderecek ilaçlar, terapiler ve farklı tedavi yöntemleriyle olabilir. Bunlar şu şekildedir: