Nazal kanül hastanın burun deliklerine yerleştirilen, 1-1,5 cm uzunluğunda çıkıntılara sahip olan ve ince uzun polietilen veya plastikten üretilmiş iki ucu da açık bir esnek bir tüp olarak nitelendirilebilir. Kanüller genellikle tıbbi işlemlerde kullanılır. Estetik operasyonlardan, birçok farklı alana kadar kullanım alanı bulunmaktadır. Nazal kanül ise genellikle oksijen almada zorluk çeken hastalarda kullanılmaktadır. Hafif olmaları açısından hastaya bir ağırlık yaratmaz ve tedavi konforunu en yüksek seviyeye çıkarmayı amaçlar.
Nazal oksijen kanülü tedavi sürecinde hastanın yemek yemesini veya sıvı tüketmesini engellemez. Bunun dışında konuşma ve öksürme gibi yetilerde de bir problem oluşturmaz. Nazal kanül kullanan hastalar günlük yaşantılarına zorlanmadan devam edebilmektedir.
Oksijen kanülü olarak da bilinen bu ürün, solunum sorunu olan hastaların ilave oksijen uygulamasına ihtiyaç duyduğu durumlarda kullanılır.
Düşük yoğunlukta uzun süreler boyunca oksijen alması gereken hastalarda,
Tıbbi acili olan ve oksijen verildiğinde rahatlayacağı düşünülen hastalarda,
Maske kullanamayan hastalarda nazal kanül kullanılır.
Nazal kanül kullanımı sırasında oksijen akım hızı genellikle 2-6L/dk olacak şekilde ayarlanır. Daha yüksek akım hızı burun mukozalarında tahrişe neden olabilir ve hastaya rahatsızlık verir.
1- Doğru boyutta kanülünüz olduğunuzdan emin olun. Kanüller genellikle bebek, pediyatrik ve yetişkin boyutlarında olur. Size en uygun kanülü seçmek için burun deliğinize iyice oturduğundan emin olun. Kanülün burnunuzdan çok içeri gidecek kadar uzun olmamasına dikkat edin. Bazı markalar küçük, orta ve büyük gibi geniş seçenekler sunmaktadır. Burun deliğinize yerleştirildiğinde en rahat hissettiğiniz kanülü seçmeye özen gösterin.
Kanül burun deliklerinize sürtünerek rahatsızlık veriyorsa, çok büyük olabilir.
Kanül sıkışıyorsa doğru boyutta olmayabilir.
2- Uç konektörünü oksijen kaynağınıza takın. Nazal kanülün bir ucunda, oksijen konsantratörünüze ya da tankınıza takılan bir konektör göreceksiniz. Nazal kanülü bağlamak için oksijen kaynağınızın ucuna takın. Herhangi bir oksijen sızıntısı olmaması için sıkıca yerleştirdiğinizden emin olun.
3- Oksijen miktarını ayarlayın. Doktorunuz sizin için en doğru akışı belirleyecektir. Bu akış hızına göre oksijen miktarını ayarlayın.
4- Kanülü burnunuza yerleştirin. Birçok kanül kıvrımlı uçlara sahiptir ve burun deliklerine daha rahat otururlar. Sivri uçlar tavana bakacak ve size doğru eğimli olacak şekilde tutun ve tırnakları burun deliklerinize yerleştirin. Kanülü gidebileceği kadar içeri yerleştirin ve hortumları kulağınızın üzerine yerleştirin.