Aynı zamanda “oksijen cihazı”, “oksijen makinesi” veya “oksijen jeneratörü” diye de bilinen oksijen konsantratörü; kanlarında düşük oksijen seviyesine neden olan veya sonuç veren duruma sahip insanlara oksijen vermek için kullanılan tıbbi bir cihazdır.
Oksijen konsantratörleri nasıl çalışır? Sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz: Oksijen konsantratörleri, ortamdaki havayı alır, havada serbest şekilde mevcut olan oksijeni filtreler ve %92±3 saflığında oksijen olarak sunar.
Oksijen tedavisi; kronik solunum yetmezliği bulunan, amfizem, astım ve KOAH hastalarına uygulanan bir tedavi şeklidir. Hastalığın ve hastanın durumuna bağlı olarak oksijen seviyesi ve basıncı belirlenir, ona göre bir oksijen verilir. Hastaların daha rahat nefes almasına yardımcı olarak, hastalık sürecinin daha hafif geçmesini sağlar.
Oksijen kuru hava olduğu için hastaların boğazında kuruluğa neden olmaktadır. Hastanın boğazında kuruluk olmasını önlemek için oksijen konsantratörü cihazlarına su kabı konulmuştur. Bu kap cihazdan gelen kuru havayı su içerisinden geçirerek nemlendirir ve hastaya nemli hava gelmesini sağlar.
Oksijen konsantratörü su kabına konulan suyun kireç oranı ve diğer elementlerin yoğunluğuna göre su kabının deforme olma süresi değişiklik göstermektedir. Bu kapların ömrünü artırmak için kullanılması gereken su; saf (steril) sudur. Düzenli olarak temizleyerek oksijen konsantratörü su kabının kullanım ömrünü artırmak mümkündür.
Oksijen tedavisi uygulanan bireylerin herhangi bir yere gitmek istediğinde cihazları yanlarında taşıması zordur. Bu durum hasta ve yakınlarının yorulmasına, aynı zamanda cihazın yıpranmasına neden olmaktadır. Ayrıca hastalarda psikolojik anlamda da bir engel oluşturur. Hasta ev içerisinde veya başka bir ortamda alan olarak kısıtlanır. Bu nedenle taşınabilir oksijen konsantratörleri geliştirilmiştir. Çanta şeklinde sırta veya omuza takılan modelleri ve bavul gibi çekçekli modelleri de mevcuttur. Bu tarz ürünlerin ağırlığı 8 kg ile 800 gr aralığında cihazın özellik ve kapasitesine göre değişmektedir. Taşınabilir tipte olan oksijen konsantratörleri küçük ve hafif olmaları nedeniyle 0,5 litre/dakika ile 1 litre/dakika gibi düşük akım hızlarında çalışmaktadır.
Elmaslar Medikal, insan ihtiyaçlarını analiz ederek; bulunulan ortam içerisinde hareket kabiliyetini artırmak amacıyla basınç ve saflık kaybı yaşatmadan 15 metreye kadar uzatılan hasta ünitesi tasarımıyla Healthtime OC5 ve Healthtime OC10 oksijen konsantratörlerini geliştirmiştir. Bu tasarımıyla ürünler 2010 Good Design Award ödülünü almıştır.
Oksijen konsantratörleri genellikle dakikada 5 litre oksijen verebilmektedir. Gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar sayesinde dakikada 10 litre oksijen veren modeller de üretilmiştir. 5 Litre Oksijen Konsantratörü ve 10 Litre Oksijen Konsantratörü hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.
Oksijen konsantratörleri ilk olarak İsveç doğumlu kimyager Carl Wilhelm Scheele tarafından 1772 yılında keşfedilmiştir. İlk oksijen kullanımı ise Dr. George Holtzapple tarafından New York’ta pnömoni tedavisinde yapılmıştır.
Birinci Dünya Savaşı sırasında temiz oksijene ihtiyaç duyan askerlere 1917 yılında oksijen maskesi aparatı tasarlandı ve kullanıldı. Bu oksijen maskesi aparatını geliştiren John Scott’un fikriydi. İsveç doğumlu John Scott, insan ve gazların doğası ile ilgili birçok keşfe imza atmış önemli bir doktor ve bilim insanıdır.
Oksijen konsantratörleri hakkında detaylı bilgi edinmek için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz. Formu doldurduğunuz takdirde alanında uzman ekibimiz sizinle en kısa sürede iletişime geçecektir.