Sigara bağımlılığı, nikotin kullanım bozukluğu olarak da bilinen bir tütün bağımlılığıdır. Nikotin bağımlılığı olarak isimlendirilen bu hastalık kişinin sigara içme veya dumanını solumayla zamanla nikotine karşı bir duyarlılığın ortaya çıkmasıdır. 90-120 dakika süresince alınmayan nikotin sonucunda yoksunluk belirtisi gösterir.
Sigara bağımlılığının genel belirtileri şu şekildedir:
Sigaranın neden olduğu hastalıklar genel itibariyle şöyledir; kalp ve damar yolu hastalıkları, kanser çeşitleri, diyabet ve solunum yolları hastalıklarıdır. Damar tıkanıklığı en yaygın görülen hastalıktır. Dişlerde sararma, diş eti çekilmesi, dişlerde çürük, ağız kokusu, ağız içinde yaralar ve diş kaybına sebep olur. Sigara bağımlılığı, vücudun çoğu organını olumsuz yönde etkilemektedir. Sigara kullanımı kadar pasif içiciliğin de zararları vardır. Özellikle pasif içicilikle erken yaşta maruz kalan çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları, astım, akciğer büyümesinde yavaşlama ve kulak iltihapları gibi hastalıklar görülmektedir.
Kolay bir durum olmayan bu süreçte, bağımlı dürtülere karşı koymakta zorlanabilir.
Öncelikle sigarayı bırakmak için istekli olmak ve kendinizi motive etmek önemlidir.
Bunun yanında profesyonel bir yardım alınabilir. Sigara Bırakma hattı 171 ile görüşülebilir, bir uzman kontrolüne gidilebilir. Bu yardımlar; sprey veya nikotin bandı, nikotin sakızı gibi reçeteli ilaçlardan oluşmaktadır.
Allen Carr yöntemi incelenebilir.
Bioreonans yöntemi de bu süreçte kullanılan yöntemlerden biridir. Bu yöntem; frekans yardımıyla vücuda elektromanyetik sinyallerin verilmesidir. Bu yöntemle vücutta bulunan nikotinin vücuttan atılması amaçlanır.
Akupunktur son yıllarda yaygın kullanılan sigara bıraktırma yöntemlerinden biridir. Belirlenen noktalara uygulanan iğneler veya lazer ile sinirler uyarılır ve endorfin salgılanması sağlanır. Bu salgı olumsuz duyguların yerine olumlu duyguların ağır basmasını sağlar ve nikotin yoksunluğunu giderebilir.